By kesäkuu 6, 2019 Lue lisää →

Eero Aarnion kuuluisimmat designit

Useimmat meistä varmasti tunnistavat, ainakin kuvien perusteella, monet Eero Aarnion suunnittelemat huonekalut. Aarnion luomuksiaan on ollut myynnissä jo pitkään ja Helsingissä sijaitseva Designmuseo on myös pitänyt näyttelyä hänen huonekaluistaan, joita voisi luulla jopa taideteoksiksi. Vuonna 1932 syntynyt sisustusarkkitehti opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa Helsingissä ja on työskennellyt suunnittelijana Asko- sisustusmyymäläketjulle, jonka jälkeen perusti oman toimistonsa Helsinkiin vuonna 1962, erikoistuen sisustussuunnitteluun ja teolliseen muotoiluun. Presidentti Tarja Halonen myönsi Aarniolle professorin arvonimen vuonna 2007 ja Pro-Finlandia –kunniamerkin hän sai vuonna 2010. Nykyään hänellä on oma verkkokauppa, josta voi tilata monia klassikoita sekä uudempia luomuksia. Tunnetuimmat designit ovat yleensä hyvin yksinkertaisia idealtaan, mutta loistava toteutus ja mahdollisuus valita tuotteelle oma suosikkiväri tekevät Aarnion luomuksista uniikkeja ja silloin ne sopivat myös mahdollisimman monelle. Jotkus huonekalut on mahdollista saada tehtyä mittatilaustyönä, jolloin ne ovat täydellinen lisä juuri omaa sisustusta.

Pallotuoli

Vuonna 1966, Saksassa, Kölnin huonekalumessuilla esiteltiin ensimmäistä kertaa Eero Aarnion suunnittelema Pallotuoli. Alun perin tuoli kuului Askolla ja messuilla se sai suuren suosion. Pallotuoli on yksi 1960- luvun kansainvälisesti suosituimmista muoti-ikoneista. 1990- luvun alussa Aarnio osti takaisin hallintaoikeuden tuoliin, jonka jälkeen sitä valmisti saksalainen yritys. Nykyään tuolia myy ja valmistaa Eero Aarnio Originals. Monien maiden designmuseot pitävät pallotuolia näytillä, sekä elokuvat ja musiikkivideot ovat käyttäneet sitä osana projektejaan. Alunperin tuolin kangas oli väriltään musta, mutta nyt värivaihtoehdot eivät ole ainoa lisäominaisuus, esimerkiksi Disneyn kanssa yhteistyössä tehdyn tuolin rungossa on Mikki Hiiren kuva. Myynnissä on myös versioita, joihin on lisätty käsinojat sekä kaiutin. Pallotuolin hinta on korkea, mutta ne tehdään tilaustyönä ja ovat laadultaan erinomaiset. Aidon tuolin ollessa kallis, voi netistä löytää myös kopioita, joita myydään huomattavasti halvemmalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että niiden myyminen on rikos, eikä näiden tuotteiden laatu ole läheskään sama, kuin alkuperäisen. Aidon pallotuolin voi ostaa muidenkin nettikauppojen kautta, kuin Eero Aarnion oman, ja on siis hyvä suosia sivustoja, jotka ovat tunnettuja ja joiden arvosteluja löytää.

Pastilli

aikana Pastillituolissa

Toinen klassikko, joka on tullut suosituksi 1960- luvun aikana on Pastillituoli. Suurikokoinen tuoli, joka on kiiltävä ja muistuttaa hieman makeista. Tuolilla voi kevyesti keinua ja vaikka se onkin tehty kokonaan lasikuidusta, on siinä mukava istua ja pirteistä värivaihtoehdoista on helppo löytää oma suosikki, joka kiinnittää huomion ensimmäisenä huoneessa. Aarnio kertoo Pastillin olevan Pallotuolin kaltainen, halkaisijaltaa niiden aukot ovat samankokoiset. Pallotuolissa istuinosa on pehmeä, mutta Pastillituoli tuo uudenlaisen vaihtoehdon, ilman että mukavuudesta täytyisi karsia. American Institute of Interior Designers –instituutti palkitsi Pastillituolin vuonna 1968 kansainvälisellä muotoilupalkinnolla. Nykyään on myös saatavilla samanlaisella idealla Soap- niminen tuoli, jossa pastilli makeisen muodon sijaan on otettu mallia käsisaippuan muodosta.

Poni

Leikkisä ja hauskasti muotoiltu Poni- tuoli on valmistettu vaahtomuovista ja päällystetty kankaalla. Eero Aarnio suunnitteli sen vuonna 1972 ja vaikka se vaikuttaakin suurikokoiselta lelulta, voi sen päällä istua hyvin myös aikuinen. Aarniolle on tärkeää, että vaikka tuoli onkin mielikuvituksellinen, sen päällä tulee olla mukava istua ja ergonomia on myös otettu huomioon suunnitteluvaiheessa. Tuolista on saatavilla myös pienempi versio ja värivaihtoehtoja on tarjolla, kuten muissakin tuotteissa. Pienempi versio on valmistettu muovista, jolloin se sopii sisätilojen lisäksi myös ulkokäyttöön, ja onkin erinomainen lisä sisustusta. Oli Poni- tuoli sitten lastenhuoneessa, olohuoneessa, toimistolla tai eteisessä, se tulee varmasti huomatuksi ja voi luoda keskustelua ympärilleen.

Lähettänyt BLOGG

Comments are closed.