By lokakuu 27, 2017 Lue lisää →

Kaj Franckin Teema-sarja on Suomen suosituin astiasto

Kaj Franck (1911–1989) on yksi Suomen kuuluisimmista ja palkituimmista muotoilijoista ja hänen suunnittelemat tuotteensa ovat tuttuja lähes kaikille suomalaisille. Franck on mies Arabian kuuluisan Teema-sarjan takana.

Viipurista Helsinkiin ja taideopintoihin

Kaj Gabriel Franck syntyi Viipurissa 9. marraskuuta 1911. Franckilla on sekä saksalaisia että suomenruotsalaisia sukujuuria ja suvusta löytyi useita muitakin taiteilijoita ja kulttuurivaikuttajia. Myös suunnittelu tuntuu kulkevan suvulla verissä, sillä Franckin isoisä oli yksi Arabian posliinitehtaan ensimmäisiä suunnittelijoita 1800-luvun lopulla. Suunnittelijoina isoisä ja Franck olivat tosi varsin erilaisia. Franck on suosinut astioissaan funktionaalisuutta ja selkeitä linjoja, isoisä taas kansallisromanttista tyyliä.

Kun Franck oli vielä lapsi, koko perhe muutti Helsinkiin ja Franck asuikin lähes koko elämänsä joko äitinsä tai siskonsa kanssa. Helsingissä Franck opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa, josta hän valmistui 21-vuotiaana huonekalupiirtäjäksi. Työuransa aikana Franck toimi sekä sisustus- että kalustesuunnittelijana, mutta myös opetti muotoilua. Urallaan hän eteni vauhdikkaasti, sillä lahjakas nuori mies herätti laajalti kiinnostusta.

Uusi tyyli kohtasi Arabian astiat

Franck aloitti suunnittelutyöt Arabialla sodan jälkeen vuonna 1945 ja toimi tehtaan taiteellisena johtajana 1940–1970 -luvuilla. Franckin uran alussa Arabian päätoimialana oli kylpyhuonekalusteiden, kuten lavuaarien valmistaminen. Lisäksi tehtaassa valmistettiin tiiliä.  Franckin roolina oli huolehtia astioiden suunnittelusta ja hän heittäytyikin työhönsä intohimoisesti. Erityisesti Franck oli kiinnostunut mahdollisuudesta valmistaa tuotteita sarjavalmistuksen avulla ja tehdä niistä sitä kautta kohtuullisemman hintaisia, laatua menettämättä. Franckin periaatteena oli luoda vain sellaisia astioita, jotka ovat käytännöllisiä, yksinkertaisia ja mahdollista pinota päällekkäin. Hänen suunnittelemiaan astioita piti voida käyttää paitsi ruoan nauttimiseen, myös ruoan säilyttämiseen ja valmistamiseen.

Tehtaan johto ei vakuuttunut Franckin visiosta

Franckilla ei ollut Arabialla edeltäjää, joten hän loi toimenkuvansa itse. Hän aloitti keräämällä ympärilleen lahjakkaita kanssasuunnittelijoilta ja alkoi ottaa selvää siitä, mitä uusia materiaaleja astioiden valmistuksessa voitaisiin hyödyntää ja miten niitä työstettäisiin. Tehtaan ja Franckin tulevaisuuden visiot erosivat toisistaan, sillä Arabia olisi ollut kiinnostunut uudistamaan perinteisiä, ruotsalaisia posliiniastiastoja ja Franck puolestaan halusi luoda jotain uutta. Hänen päämääränään oli alusta asti se, että uuden astiasarjan pitäisi olla käytännöllinen, edullinen ja muotoilultaan selkeä. Asiasta käytiin tiukkasanaista keskustelua, mutta lopulta tehtaan johto antoi periksi ja Franckin ensimmäinen oma sarja, Kilta, lähti tuotantoon vuonna 1953.

Teema-astiaston voittokulku

Samana vuonna sarja menestyi upeasti Kööpenhaminan astiastonäyttelyssä ja sai lehdistöltä suitsutusta. Paikallinen sanomalehti kirjoitti sarjasta arvion otsikolla ”Vallankumous ruokapöydässä”. Hieman kauemmin kesti, että myös asiakkaat löysivät sarjan. Astiasto oli oma aikanaan lähes radikaali, sillä kuluttajat olivat tottuneet koristeellisuuteen ja runsauteen. Vähitellen Franck vakiinnutti paikkansa muotoilumaailmassa siinä määrin, että myös hänen tuotteistaan tuli kuuluisia ja niiden kysyntä alkoi kasvaa. Suosiolle ei sittemmin näkynyt loppua ja nykyään voidaan todeta Franckin vaikuttaneen suomalaisten jokapäiväiseen esinekulttuuriin vahvemmin kuin kukaan toinen suunnittelija.

Valtavan suosion saanutta sarjaa valmistettiin vuoteen 1975 asti. Astioita oli siihen mennessä myyty 25 miljoonaa kappaletta. Lopettamispäätöksen pohjana olivat öljykriisi ja Arabian tehtaan sisäiset muutokset. Asiakkaat eivät kuitenkaan unohtaneet astioita ja lopulta Arabia palautti ne myyntiin vuonna 1981, uudelleen nimettynä Teema-sarjaksi. Franckin kuoleman jälkeen sarjaa täydennettiin mm. syvällä lautaselle. Sen suunnittelijana toimivat Oiva Toikka ja Heikki Orvola, jotka pyrkivät parhaansa mukaan jatkamaan Franckin taiteellista perintöä. Nykyään astiasarjaa on myyty jo miljoonia kappaleita. Teema-sarjan mukit toimivat pohjana myös Arabian painomukeille, kuten mm. Muumi-tuotteille.

Lähettänyt BLOGG

Comments are closed.