By huhtikuu 25, 2019 Lue lisää →

Kuinka tulla sommelieriksi?

Maailma on täynnä mitä erikoisempia ja kiinnostavampia ammatteja. Sellaisiakin joista juuri kenelläkään ei tunnu olevan mitään käsitystä, mitä kaikkea ne pitävätkään sisällään. Tiedetään vain, että jotenkin näihin ammatteihin joku aina päätyy, ja yleensä he näyttävät varsin tyytyväisiltä asemaansa.

Kuinka tulla sommelieriksi?

Palkkakin saattaa olla aika mukava. Itselle helposti tulee aina vain mieleen ne perus virat; sairaanhoitaja, kaupankassa, poliisi ja lääkäri. Mitäs jos unelmissa siintääkin pätevyys jossakin hyvin eksoottisessa ja erilaisessa. Millaista olisikaan olla vaikka lennonjohtaja tai kengittäjä?  Entäs viiniasiantuntija? Sommelier on ihan oikea ammatti ja suomeksi selitettynä se tarkoittaa henkilöä, joka on erikoistunut viineihin, esimerkiksi makujen, lajien sekä alkuperien suhteen. Sommelier tietää myös kuinka eri viinilajit sopivat yhteen ruokien kanssa ja mikä viinii kannattaa valita jos ravintolassa sattuu tilaamaan annoksen kalaa ja mikä on parasta nautaruuan kanssa.  Kuulostaa erinomaisen kiehtovalta ammatilta, mutta kuinka ihmeessä Sommelieriksi oikeen tullaan ja mitä vaatimuksia tai erityistaitoja on viiniasiantuntijalla oltava? Suomen kaupunkien koulutustarjontaa vilkaistuani huomasin hämmästyksekseni, että muun muassa Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjestää eriasteisia viinikoulutuksia ravintola-alan ammatilaisille, alkoholijuomien osaamistaan syventämään sekä ihan vain intohimoisille harrastelijoille, tuomaan lisää puheenaiheita illanistujaisiin. Kiinnostukseni heräsi kuvitellessani, kuinka hienoa olisikaan olla porukan viinitietäjä! Kun kaikki muut tilaisivat vain “jotain viiniä”, voisin itse tarkasti punnita tuoksuja ja makuja ja sivistyneesti vinkata kaverille, mikä olis paras yhdistelmä possun kyytipojaksi.  Kurssit eivät tosin ole ilmaisia, eivätkä edes erityisen edullisia, joten luulempa, että jokainen vähemmän tosissaan oleva jättää helposti tämän kurssin käymättä. On kuitenkin virkistävää huomata, kuinka ihmisten mielenkiinto eri ammatinlajeja kohtaan on noussut, ja mielikuvitus tuo runsaasti enemmän vaihtoehtoja ammatinvalinta- pohdiskeluun. Omasta harrastuksesta voi hyvinkin tehdä itselleen ammatin, mikäli päättäväisyyttä löytyy tarpeeksi. Motivoituneella asenteella on helppoa löytää juuri oikeat koulutukset, kurssit ja ryhmät itsensä kehittämiseen, vaikka sitten olisi matkustettava haaveensa perässä vähän kauemmaskin.

Kuinka päästä alkuun viiniharrastajana

Jos ei aivan todellisena viiniammattilaisena vielä itseään näkisikään, voi harrastelijaksi ryhtyä varsin helposti ja mukavasti. Suomessa toimii erittäin ammattimainen yhdistys nimeltään Suomen sommelierit ry ​ja heidän nettisivuiltaan löytyy runsaasti kiinnostavaa tietoa yhdistyksen toiminnasta, tapahtumista sekä mukavia vinkkejä aloittelijoille ja edistyneemmillekin. Siellä kerrotaan myös mikä on sommelierin määritelmä ja kuka voi sillä nimellä itseään ylpeästi tituleerata.  Heillä on myös kattava esitelmä siitä, kuinka  valmistaa täydellistä kahvia.

Kuinka päästä alkuun viiniharrastajana

Ammattimaiselle sommelierille tai ihan vain viiniharrastelijalle löytyy töitä muualtakin kuin ravintoloiden alaisuudesta. Nimittäin alkoholijuomien erikoisliikkeet edellyttävät työntekijältä myös vahvaa viinien tuntemusta ja kiinnostusta. Monet sommelierit ovatkin aloittaneet ensin ravintola-alalta ja myöhemmin huomanneet olevansa erityisen kiinnostuneet juuri ruoka- ja juhlajuomista, erityisesti viineistä, niiden tarjoaman monipuolisuuden ja kiinnostavan valmistusprosessin vuoksi. Usein sommelier on tyytyväisimmillään saadessaan keskustella toisen viiniharrastajan kanssa ja jakaa näkemyksiä ja kokemuksia myös asiakaspalvelutilanteissa.   Sommelierin on tärkeää tietää muun muassa, mitkä viinit sopivat eri ruokalajien kanssa yhteen. Sieniruuat esimerkiksi ovat melko helppoja yhdistää eri viinilajien kanssa. Suppilovahverokeiton kanssa kuitenkin ehkä parhaiten sopii yhteen Manzanilla Sherry, Espanjan Jerezistä. Jos lautasellasi on rapuja, kannattaa valita juomaksi jotakin raikasta ja hapokasta. Sen sijaan riistaruuille kyytipojaksi Pinot Noir tai Grenache on oiva valinta. Olet ehkä saattanut kuulla viiniharrastajien ja sommelierien käyttävän tiettyä sanastoa ja puhuvan esimerkiksi “tanniineista”. Tanniinit ovatkin isossa roolissa, vaikuttaen huomattavasti viinin makuun. Tanniinit ovat parkkihappoja, joita esiintyy muun muassa rypäleiden pinnassa. Muita paljon käytettyjä termejä ovat esimerkiksi ilmaaminen ja vuosikerta. Ilmaamisella tarkoitetaan viinin niinsanottua hapettamissa, jossa se kaadetaan ilmavampaan astiaan, kuten karahviin. Vuosikerta puolestaan kertoo rypäleiden sadonkorjuuvuoden.

Lähettänyt BLOGG

Comments are closed.