By elokuu 14, 2019 Lue lisää →

Lasitaide

Lasitaiteella tarkoitetaan yksittäisiä taideteoksia, jotka ovat olennaisesti tai kokonaan lasia. Sen koko vaihtelee monumentaaliteoksista ja installaatiokappaleista seinäreunuksiin ja ikkunoihin, studioissa ja tehtaissa tehtyihin taideteoksiin, mukaan lukien lasikorut ja ruokailuvälineet. Koristeellisena ja toiminnallisena väliaineena lasia kehitettiin laajasti Egyptissä ja Assyriassa. Roomalaiset esittelivät foinikialaisten keksimän tiedon. Keskiajalla Euroopan suurten norjalaisten ja goottilaisten katedraalien rakentajat veivät lasitaidetta uusiin korkeuksiin käyttämällä lasimaalauksia tärkeänä arkkitehtonisena ja koristeellisena elementtinä. Venetsian laguunissa sijaitsevan Muranon lasi (tunnetaan myös nimellä venetsialainen lasi) on satojen vuosien hienostuneiden ja keksittyjen ratkaisujen tulos. Muranoa pidetään edelleen modernin lasitaiteen syntymäpaikkana.1800-luvun vaihteessa oli vanhan taidelasin liikkeen korkeus, kun taas tehdaslasipuhaltimet korvattiin mekaanisella pullopuhalluksella ja jatkuvalla ikkunalasilla. Suuret teatterit, kuten Tiffany, Lalique, Daum, Gallé, New Yorkin osavaltion Corning-koulut ja Steuben Glass Works, veivät lasitaidetta uudelle tasolle.

Lasiarkkitehtuuri

Keskiajalta alkaen lasia tuotettiin laajemmin ja sitä käytettiin rakennusten ikkunoissa. Lasimaalauksista tuli yleisiä katedraalien ja suurkaupunkien rakennusten ikkunoille. Levylasin keksintö ja Bessemer-menetelmä mahdollistivat lasin käytön suuremmissa segmenteissä, rakenteellisten kuormitusten tukemiseksi ja suuremman mittakaavan valmistamiseksi. Vaikuttava esimerkki tästä oli Crystal Palace vuonna 1851, joka oli yksi ensimmäisistä rakennuksista, joka käytti lasia ensisijaisena rakennusmateriaalina.

Pyramide du Louvre

Toinen on tämän artikkelin kuvassa näkyvä Louvren pyramidi (Pyramide du Louvre), joka on kiinalaisamerikkalaisen arkkitehdin I. M. Pein suunnittelema isosta lasista ja metallista valmistettu pyramidi, jota ympäröivät kolme pienempää pyramidiä, Pariisin Louvren palatsin (Palais du Louvre) pääpihalla (Cour Napoléon). Suuri pyramidi toimii Louvren museon pääsisäänkäyntinä. Pyramidi ja sen alla sijaitseva maanalainen aula luotiin Louvren alkuperäisen pääsisäänkäynnin johdosta esiintyneiden ongelmien vuoksi, jotka eivät enää kyenneet käsittelemään päivittäin suurta kävijämäärää. Pyramidin kautta tulevat vierailijat laskeutuvat tilava aula nousee sitten Louvren tärkeimpiin rakennuksiin.

Taidelasi ja studiolasi-liike

1900-luvun alkupuolella suurin osa lasintuotannosta tapahtui tehtaissa. Jopa yksittäiset lasinpuhaltimet, jotka tekevät omia yksilöllisiä malleja, tekisivät työnsä noissa suurissa yhteisissä rakennuksissa. Idea “taidelasista”, pienistä taideteoksista, joissa on usein malleja tai esineitä, kukoisti. Pienillä tuotantojonoilla tuotettuja kappaleita, kuten Stanislav Brychtan Lampwork-hahmoja, kutsutaan yleensä taidelasiksi. 1970-luvulle mennessä oli olemassa hyviä malleja pienemmille uuneille, ja Yhdysvalloissa tämä aiheutti “studiolasin” liikkeen lasipuhaltajien keskuudessa, jotka puhalsivat lasinsa tehtaiden ulkopuolelle, usein omissa studioissaan. Tämä tapahtui samanaikaisesti siirtymällä kohti pienempiä tuotantosarjoja tietyiltä tyyleiltä. Tämä liike levisi myös muualle maailmaan.

Taidelasi Suomessa

Yksi tunnetuin lasitaiteilija, Oiva Toikka omistaa leikkisän hengen, joka näkyy työssään. Hänen värikäs ja omaperäinen persoonallisuus erottuu suomalaisen muotoilun mestareiden joukosta. Oiva Toikka erottuu ryhmästä, joka oli sodan jälkeisinä vuosina luonut suomalaisen muotoilun ”kultaisen ajan”. Timo Sarpaneva, Tapio Wirkkala ja Kaj Franck – tunnetut modernismin välittäjät – etsivät selkeyttä muodoissa, jotka olivat yhtä ajattomia, orgaanisia ja ”viileitä” kuin Skandinavian luonto, heidän pää inspiraatiolähteensä. Toikka puolestaan sai inspiraationsa kansantaiteesta, antiikista ja kaukaisista kulttuureista. Hän kaipasi väriä ja jännitystä, löytääkseen modernismin ja senioreiden ”hyvän maun” rajoittavan. Hän aloitti kokeilun erilaisilla menetelmillä ja oli ilahtunut tuloksista, jotka olivat usein ”mielettömästi kiehtovia”.

Toikan taidetta varten

Lasi on ihanteellinen materiaali Toikan taidetta varten. Se on inspiroinut häntä etsimään uusia muotoja ja teknisiä ratkaisuja jatkuvan kokeilun kautta. Hänen menestys perustuu kuitenkin taiteilijan ja mestarin lasinpuhalltajan väliseen saumattomaan yhteistyöhön. Lasiveistosten ja ainutlaatuisten esineiden kysynnän kasvaessa nopeasti 1970-luvulla, Toikka pystyi vapauttamaan taiteellisia impulssejaan. Vuonna 1971 Toikka allekirjoitti ensimmäisen lasilinnunsa ja lähetti sen lentämään Nuutajärveltä. Toikka on tullut eläväksi legendaksi erittäin suositun Birds-kokoelman siipien päällä. Hänen työssään on kuitenkin aina hallittu mielikuvituksen vapaita lentoja. Hänen taiteensa vain levitti siipiään ja nousi vapauteen.

Lähettänyt BLOGG

Comments are closed.