By helmikuu 24, 2018 Lue lisää →

Opas viskilasien valintaan

Viskilasit on muotoiltu parantamaan viskin juomisen ja haistelun kokemusta. Suosituimmissa laseissa on kuplamainen rakenne, joka sallii aromien kasaantua ja suuntautua ohuen suuaukon läpi. Oikean viskilasin valitseminen voi todella auttaa parantamaan juojan nautintoa ja tarjolla on jokaiselle viskin ystävälle sopivanmuotoisia lasityylejä. Nämä vaihtelevat kompakteista Glencairn-laseista erikoisempii tuoksutuslaseihin. Tässä oppaassa tutustutaan oikeanlaisen viskilasin valintaan. Viskilasi on myös erinomainen lahjaidea tuntemallesi viskin ystävälle.

Opas viskilasien valintaan

Tulppaanilasi ja Glencairn-lasi

Tulppaanilasi perustuu copitaan, joka on perinteinen espanjalainen lasi, jota käytetään sherryn maistelemiseen. Siitä on tullut tislaamomestareiden ja viskin ystävien valitsema lasi ympäri maailmaa. Lasista käytetty englannin kielen termi ”dock glass” viittaa satamiin, joissa kauppiaat käyttivät lasia viinien ja viinojen haistelemiseen. Lasin pitkä jalka estää juojan kättä ja sen tuomia tuoksuja tulemasta liian lähelle juojan nenää, kun taas sen kulhomainen muoto keskittää aromit hieman kavennetun suuosan kautta ulos. Lasia voi pitää helposti kämmenellä, joten juomaa voi tarvittaessa lämmittää. Yleisesti ottaen tämä on oikea valinta single malt -viskien aromien maistelemiseen.

Muodoltaan tulppaanilasia vastaavaa Glencairn-lasia pidetään jykevämpänä vaihtoehtona, vaikkakin se toimii aivan yhtä hyvin viskin arvostamiseen. Sen lyhyt ja kiinteä alaosa tekee siitä vakaan lasin, joka on suosiossa sellaisten henkilöiden keskuudessa, jotka eivät pidä laisen jaloista. Tämä lasi on myös hieman paksumpaa lasia, joten se sopii paremmin satunnaisempaan juomiseen. Kokonsa ansiosta Glencairn sopii myös täydellisesti viskin pyörittelyn opettelemiseen. Tätä käytetään yleisesti avaamaan viskin aromit paremmin nautittavaksi. Myös tässä lasissa kulhomainen muoto ohjaa aromit kohti ohuempaa suuta. Tämä on tulppaanilasin modernimpi versio, joka on tarkoitettu yksinomaan viskille.

Tumbler- ja highball-lasit

Yleisin kaikista viskilaseista on tumbler-lasi. Sen leveän suuaukon vuoksi tumbler ei ole ideaalinen tuoksujen haistelemista varten, mutta sen ei tarvitsekaan olla. Tämän lasin tarkoitus on täyttää se jäillä ja valitsemallasi viskillä tai käyttää sitä erilaisten klassisten cocktailien tarjoilemiseen. Sen leveä ja paksu pohja tekevät siitä erinomaisen lasin cocktailin ainesosien murskaamista varten ja sen yksinkertainen muotoilu antaa juoman puhua puolestaan. Tämä on ajaton lasi, joka täytyy löytyä jokaiselta viskin ystävältä avaamaan juoman arominautinnon täysi spektri. Tumbler-lasin, jota kutsutaan myös lowball-lasiksi, pidempi versio on highball-lasi, joka yhdistetään yhteen arvostetuimmista mutta samalla yksinkertaisimmista viskicocktaileista maailmassa: viskiin ja soodaan. Lasiin mahtuu runsaasti jäitä, alkoholia ja mikseriä, joista muodostuu runsas ja rentouttava juomasekoitus. Nykyään highball on yhtä suosittu muiden yksinkertaisten viskipohjaisten juomasekoitusten, kuten viskin ja inkiväärioluen tai viskin ja limonadin ystävien keskuudessa. Lasi on erityisen suosittu Japanissa.

Tuoksulasi ja NEAT-lasi

Tuoksulasi eli brandykulho eli konjakkilasi on lasi, jonka juuret ovat tiukasti herrasmiesten klubeilla. Tämä lasi tihkuu tyylikkyyttä. Ajattele mielessäsi viskiä ja sikareita sikarihuoneessa illallisen jälkeen. Tätä lasia käytetään yleisesti brandyn juomiseen, mutta nykyään myös usein yleisesti tummien ja pitkään kypsytettyjen alkoholijuomien kanssa. Lasi on suunniteltu siten, että kun sitä pidetään osittain vaakatasossa, juomaa ei läiky ulos. Mutta nämä ylelliset mieliyhteydet eivät välttämättä tee siitä ylivertaista juomalasia. Tuoksulasin ylileveä muotoilu ja kapea suuaukko voivat johtaa väkevien etanolihöyryjen vapautumiseen, mikä jättää kaikki muut aromit jalkoihinsa.

Tuoksulasi ja NEAT-lasi

Uusi tulokas lasimarkkinoilla on NEAT-lasi, joka soveltuu teknisesti ajatteleville. Lasi on lasinpuhallustehtaalla syntyneen virheen ironinen tulos. Kun erikoisen muotoista lasia testattiin myöhemmin, huomattiin sen soveltuvat täydellisesti vahvojen alkoholihöyryjen suuntaamiseen pois nenästä. Lasiin tottuminen voi kestää hieman sen epätavallisen muodon vuoksi.

Lähettänyt BLOGG

Comments are closed.