By marraskuu 12, 2017 Lue lisää →

Ristomatti Ratia on muotoilijoiden joukossa paha poika

Muotoilija Ristomatti Ratia on kuuluisa paitsi urastaan Marimekolla, myös suunnittelu-urasta sen jälkeen. Hänen suunnittelemansa vaatteet ja käyttötavarat ovat tuttuja lähes kaikille. Ratia yhdistelee töissään mainiolla yksinkertaisia linjoja ja raikkaita kuoseja, luoden näistä todella omaperäisiä tuotteita. Ratiaa voisi kutsua Suomen ensimmäiseksi lifestyle-suunnittelijaksi, sillä hänelle työnteko ja vapaa-aika ovat kuuluneet erottamattomasti yhteen ja työstä on tullut elämäntapa. Ratia ei ole myöskään vierastanut kaupallisuutta, vaikka suunnittelutyötä tehdäänkin tuote edellä.

Sisustaminen kiehtoi Ratiaa nuoresta asti

Luovuus on kulkenut Ratialla perheessä, samoin yrittäjyys. Äiti Armi Ratia toimi tekstiilitaitelijana ja Marimekon perustajana. Myös Ristomatti Ratian isä, Viljo Ratia, työskenteli vaimonsa apuna yrityksessä. Ratia tiesi jo nuorena mitä halusi tehdä. 14-vuotiaana hän oli sisustanut itse asuntonsa ja esitteli varsin omaperäistä sisustusta mielellään Hopeapeili-lehdessä. Ratia opiskeli aluksi merkonomiksi, mutta päätti tämän jälkeen lähteä opiskelemaan muotoilua Englantiin. Hän valmistui muotoilijaksi Leicester College of Art -yliopistosta vuonna 1966. Ratia pääsi sisustamisen makuun myös opiskeluvuosinaan Englannissa. Hän oli ottanut Suomesta mukaansa kaksi pakkaa Marimekon kangasta ja loi niiden avulla vuokraamaansa kotiin niin upean sisustuksen, että hänen opettajansa vaikuttuivat.

Nousujohteinen ura Marimekolla

Opintojensa jälkeen Ratia palasi Suomeen ja aloitti työt Marimekolla vuonna 1967. Ura lähti vauhdilla käyntiin ja jo 1970-luvun alussa Ratiasta tuli Marimekon luova toimitusjohtaja. Yhteistyö Marimekon kanssa on jatkunut läpi vuosikymmenien, vaikka tämän rinnalla Ratia on tehnyt omia suunnittelutöitään. Hän perusti oman Ratia Brand Co -yrityksen vuonna 1999.

Yksi kuuluisimmista Ratian tuotteista on yksi hänen ensimmäisistä muotoilutuotteistaan, Marimekon olkalaukku, josta on muodostunut todellinen klassikko. Fortune 500 -lehti nosti laukun 1970-luvun alussa maailman 25 parhaan tuotteen joukkoon. Tämä miellytti Ratiaa, sillä Marimekolla ei oltu uskottu laukun menestykseen ja hän joutui ottamaan suuren henkilökohtaisen riskin laukun lähtiessä valmistukseen. Urallaan Ratia on ehtinyt suunnitella lisäksi mm. laukkuja, kenkiä, lakanoita, keittiötarvikkeita, kirjoja, koruja, sisustusesineitä, huonekaluja, taloja ja jopa uurnia. Hänen alaansa kuuluu siis koko elämän kirjo.

Vauhdikkaita käänteitä uralla ja henkilökohtaisessa elämässä

Ratia on tullut uransa lisäksi kuuluisaksi värikkäästä henkilökohtaisesta elämästään. Hän on ollut naimisissa kolmesti ja jokaisesta avioliitosta on myös lapsia. Entiset vaimot asuvat ympäri maailmaa. Ensimmäisen kerran Ratia avioitui opiskeluaikaan Kerstin Wallinin kanssa. Wallinissa häntä ihastutti luovuus sekä kyky luoda kauneutta ympärilleen. Haastatteluissa Ratia on kertonut, että Wallinilla oli tapana vaihtaa hillopurkkeihin kauniit etiketit ja pakata ne kauniisti. Avioliitto päättyi 1970-luvulla, kun Ratia rakastui missi Kristiina Kankaanpäähän. Hän erosi edellisestä vaimostaan ja avioitui Kankaanpään kanssa. Nuori pari muutti Yhdysvaltoihin ja Ratia aloitti työskentelyn Marimekon sikäläisessä toimipisteessä.

Yhdysvalloissa viettäminään vuosina Ratia kehitti useita uusia tuotteita, joista menestynein oli värillinen pussilakana. Näiden vuosien aikana Armi Ratia menehtyi ja Marimekko päätettiin myydä Amer-yhtymälle. Ristomatti Ratia tienasi kaupasta 50 miljoonaa markkaa, joilla hän hankki kiinteistöjä ja juhli. Juhliminen sai toisenkin avioliiton hajoamaan ja laman myötä kiinteistöjenkin arvo putosi. Ratia ei kuitenkaan harmittele omaisuutensa menettämistä, vaan katsoo sen olevan osa elämää. Urakin lähti uudelleen nousuun Chicagossa, jossa Ratia toimi suunnittelijana Crate&Barrell ketjulle.

Harrastuksina naiset ja taide

Paluu Suomeen alkoi kuitenkin houkuttaa, sillä Ratia oli tavannut virolaisen Anu Saagimin ja rakastunut. Myöhemmin hän on todennut, että hänellä on kaksi kallista harrastusta: vaimot ja taulut. Avioliitto Saagimin kanssakin on tullut nyt päätökseensä, mutta pariskunnalla on hyvät välit. Ratia kertoo myös pitävänsä yhteyttä kaikkiin viiteen lapseensa, joista kolme työskentelee sisustusalalla. Ratia ei pahoittelu kohuja, joita on hänen elämäänsä mahtunut, sillä hän on aina nauttinut maineestaan hieman pahana poikana, niin suunnittelijana kuin yksityiselämässäänkin. Ehkä juuri siksi hän on onnistunut luomaan jotain aivan uutta.

Lähettänyt BLOGG

Comments are closed.