By helmikuu 10, 2018 Lue lisää →

Vaikuttaako lasin muoto ja suunnittelu viinin makuun

Ultraäänellä toimivat viinin dekantterit, viinipullon päälle asetettavat lämpömittarit, laitteet, jotka kaatavat viinin ilman korkin vetämistä pois paikaltaan – teknisten viiniin liittyvien laitteiden määrä kasvaa jatkuvasti, kun viinin ystävät ympäri maailmaa etsivät uusia ja parempia tapoja arvostaa suosikkijuomaansa.

Vaikuttaako lasin muoto ja suunnittelu viinin makuun

Mutta Wine Spectator -lehden päätoimittaja James Molesworthin mukaan kalliit laitteet ovat pääosin tarpeettomia. Hänen mukaansa et tarvitse juuri muuta kuin yksinkertaisen dekantterin, korkkiruuvin ja lasin. Viimeisin näistä, laadukas lasi, jotka voivat helposti maksaa lähemmäs sataa euroa kappaleelta, alkaa olla yhä suositumpi vaihtoehto maailman parhaissa korkealaatuisissa ravintoloissa. Molesworth kertoo, että tämä peilaa elämäntyylinä olevan illallistamisen kasvua. Se on osa teatteria ja odotuksia tietyllä tasolla ja kolmen tähden ravintoloissa. Samaan tapaan kuin odotat kattaukselta korkealaatuisia lautasia ja vaikuttavia aterimia. Estetiikan lisäksi eräät luksusluokan lasitehtaat, kuten itävaltalainen Riedel, lupailee lasin varsinaisen muotoilun voivan muuttaa viinin makua.

Lasi jokaiselle viinille

Riedel on tuottanut vuodesta 1958 lähtien erikoismuotoiltuja laseja, jotka on räätälöity sopiviksi yli 300 viini- ja rypäletyypin valikoimalle. Ideana on, että jos sinulla on esimerkiksi pullollinen Pinot Noiria ja kaadat sen muutamaan erilaiseen lasiin, viinin maku on erilainen erimuotoisista laseista nautittuna. Perheyrityksen kymmenettä sukupolvea edustava omistaja Georg Riedel selittää, että lasi on työkalu, joka on valmistettu toimimaan viinin lukuisten makuun vaikuttavien tekijöiden kanssa, kuten hedelmäisyyden, neutraaliuden ja hapokkuuden, ja tasapainottamaan niitä. Jokainen Riedelin lasi noudattaa kolmea pääparametria suunnittelussa, jotka ovat lasin koko, muoto ja lasin suuaukko. Koko hallinnoi viinin kanssa vaikutuksessa olevan ilman määrää, muoto määrittää kuinka neste liikkuu suuaukolle ja suun ympärysmitta vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti viini valuu ulos ja kuinka se osuu makunystyröille. Georg Riedel sanoo, että jopa keskiverron viininjuojan makuaisti huomaa erot maussa. Hän kertoo ihmisten kuuluvan nisäkkäisiin, joilla on aivot. Näin ollen tunnemme luontaista vetoa hedelmäsokeria kohtaan. Mitä makeampaa se on, sitä enemmän pidämme siitä. Hänen mukaansa lasit voivat ylikorostaa viinin happamia tai kitkeriä komponentteja, kun taas toiset paremmin muotoillut lasit tuovat paremmin esille viinin hedelmäisemmät maut.

Tutkimukset tukevat oletusta

Vaikka makuaisti onkin pitkälti subjektiivinen kokemus, Tokion lääketieteellisen ja hammaslääketieteellisen yliopiston biomateriaalien ja biosuunnittelun laitoksen tutkijat ovat hiljattain punninneet asiaa. He käyttivät tuoksukameraksi nimettyä kuvauslaitetta, jonka avulla professori Kohji Mitsubayashi tiimeineen pystyi kartoittamaan eri lailla muotoilluista laseista haihtuvan etanolin jakaantumista. Yhdessä tutkimuksen osiossa testattiin kolmea erilaista lasityyppiä, tavallista viinilasia, suoraa lasia ja cocktail-lasia. Kun kuhunkin lasiin kaadettiin sama määrä viiniä ja niitä tutkittiin 13 asteen lämpötilassa, kuvista kävi ilmi, että viinilasin reunoille muodostui renkaan muotoinen haihtumiskuvio. Mitsubayashin mukaan tämän renkaan muotoisen kuvion ansiosta juojat voivat nauttia viinistä ilman etanolin tuoksua, jota pidetään yleisesti häiritsevänä. Toisissa laseissa tuoksukameran kuvissa näkyi suurempia määriä haihtuvaa etanolia. Raportin mukaan viinilasin muodon on oltava hyvin sivistynyt ja edustavaa toiminnallista muotoilua viinin aromien tuoksusta nauttimiseksi. Herää siis kysymys, pitäisikö kaikkien intohimoisten viininjuojien rynnätä kauppaan ostamaan korkealuokkaisia viinilaseja. Itävaltalainen lasinvalmistaja Georg Riedel kertoo mielipiteenään, etteivät he koskaan sanoisi jonkun tavan olevan väärä tapa juoda jotain. Viini on tarkoitettu nautittavaksi. Mutta hän uskoo, että viininjuojat menettävät jotain, koska useimmat eivät testaa viinejään erilaisista laseista ennen kuin he avaavat pullon. Hänen mukaansa jokainen viiniä erilaisista laseista maistava uskoisi niiden olevan itse asiassa eri viinejä. Pelkkä lasi ei kuitenkaan voi muuttaa huonoa viiniä hyväksi.

Lasi jokaiselle viinille

Lähettänyt BLOGG

Comments are closed.